Sådan Kommunikerer du Effektivt med Dine Børn

Jeg er en af de sidste af mine venner til at få børn, så de første mange gange jeg har skullet tale med et barn, har det ikke været mit eget. Jeg fandt det ret overvældende at skulle tale med børn, fordi jeg ikke havde nogen anelse om, hvordan man ?gjorde?. Jeg ved hvordan jeg taler med folk der er lidt yngre end mig selv, folk på min egen alder, og selvfølgeligt dem, der er ældre. Men børn virkede altid som en langt større udfordring. For mig at se var børn nærmest en slags rumvæsener: jeg kunne slet ikke forholde mig til dem. Selvfølgeligt havde jeg selv været barn engang, men det var ikke noget jeg havde specielt mange minder fra.

Der er også god chance for, at jeg overtænkte tingene. Børn virker så skrøbelige: de er utroligt naive, og tager virkeligt de ting man siger til sig. Det virkede som et uoverskueligt ansvar at kommunikere med et barn, når hvert eneste af ens ord kunne gå ind og fungere som byggeklodser, for den måde de forstår hele verden på. Jeg kunne blive helt i tvivl om hvor godt jeg forstod verden, når jeg stod overfor et barn, der stillede et bare nogenlunde kompliceret spørgsmål.

Men heldigvis kunne mine venner godt se at jeg var på dybt vand, og de forsikrede mig om, at jeg ikke behøv at tage det så tungt. Jeg har altid været et meget åbent menneske, med en nysgerrighed for andre, og mine venner fortalte mig at jeg bare skulle bruge samme tilgang med børn. Børn er bare små voksne, og hvis du taler til dem på den måde, så vil du hurtigt have en god og konstruktiv dialog oppe at køre.

Det gik hurtigt op for mig, at hemmeligheden er at droppe alt form for bedømmelse. Et barn har et helt andet perspektiv på verden, end man selv har som voksen. Dit mål, når du taler med et barn, bør ikke være at sammenligne dit verdenssyn med deres, og så fortælle dem at de er ?forkert? på den. I stedet bør du åbne dig selv op for deres idéer, deres syn på verden og ? vigtigst af alt ? deres syn på sig selv. Når du går til en samtale med et barn med den strategi, så vil samtalen hurtigt blive interessant, og det kan endda være, at du lærer noget vigtigt af den.

Efter jeg lærte den lille hemmelighed, er jeg blevet meget mere komfortabel med at kommunikere med børn. Faktisk i sådan en grad, at jeg har lovet at hjælpe min venindes forældregruppe med, at arrangere og holde deres tur på børnevenlig camping i Nordjylland. Forældre kan altid bruge en hjælpende hånd, så jeg er glad for, at jeg kunne udfordre min egen usikkerhed på området, og på den måde støtte mine venner på en sjov og konstruktiv måde.