Digitaliseringen Giver Mere Tid i Hverdagen

Vi har allesammen hørt folk snakke om, at der ikke er timer nok i dagen. Hvem ville ikke ønske, at et døgn var på 30 timer, eller måske 50? Hvor meget mere ville man så lige kunne nå, før man bliver ramt af søvnbehovet, og må på hovedet i seng. Det værste er, at rutinen altid rammer igen den næste dag: det er som om man starter forfra, er fanget i en eller anden form for ondskabsfuldt loop. Knap nok har man fået gjort lidt fremskrift på sine mål, før man igen skal i seng, vente på vækkeuret ringer, drikke sin morgenkaffe og så videre.

Men spørgsmålet er, om flere timer i døgnet rent faktisk ville ændre på noget. Ville arbejdsdagene ikke bare blive længere, og vores overspringshandlinger mere indviklede? Uanset hvad, så er faktum, at vi ikke kan gøre noget for reelt at forlænge vores dage. Døgnet er på 24 timer, og det er ikke til at ændre på ? medmindre du lige finder en måde at flytte jorden væk fra sin nuværende plads i solsystemet. Selv hvis døgnet var længere, ville du stadig ikke kunne snyde dit søvnbehov: ikke på sigt i hvert fald. Vi har nok alle prøvet at presse citronen lidt, ved at drikke et par ekstra kopper kaffe og arbejde natten igennem. Men vi ved også allesammen, at det ikke er holdbart. Man brænder lyset i begge ender, når man arbejder på den måde, og den missede søvn skal altid betales tilbage med renter. Det kan altså typisk ikke betale sig.

Men digitaliseringen af alt imellem himmel og jord, har faktisk formået at give de fleste mennesker mere tid i hverdagen. Ikke ved at skyde flere timer ind i døgnet, eller ved at minimere søvnbehovet. Nej, det er tværtimod ved at effektivisere de irriterende opgaver, man typisk er nødt til at bruge tid på i løbet af en dag. Et godt eksempel er elektronisk fakturagodkendelse: nu kan erhvervsdrivende gennemse og godkende faktura fra deres leverandører, mens de er på farten. Det hele kan klares fra mobiltelefonen, hvilket betyder, at man ikke i samme grad er nødt til at dedikere tid til det. Det kan klares når man alligevel har en pause i hverdagen: mens man venter på bussen, eller er ved frisøren.

Digitaliseringen har på mange måder gjort det muligt, at lave mere i løbet af en dag, end man kunne før. Det sker primært ved at gør stort set alle opgaver minde afhængige af ens fysiske lokation: man er ikke nødt til at være på kontoret, for at kunne godkende faktura, og man er ikke nødt til at rende rundt i byen efter en taxi. Det hele kan klares hvor som helst og når som helst, takket været kraftfulde telefoner og smarte apps.