Derfor er Træbeskyttelse så Utroligt Effektivt

De fleste af os ved, at det er en god idé at beskytte træ, der kommer i kontakt med vind og vejr, med et godt lag træbeskyttelse. Men har du nogensinde undret dig over, hvordan i alverden træbeskyttelse kan være utroligt effektivt? Det er trods alt noget af en bedrift, at beskytte træ imod at blive nedbrudt af naturen. Der er så mange mikro-organismer og andet, der er rigtigt glade for at nedbryde træ, og træbeskyttelse kan på en eller anden måde stoppe dem alle sammen fra, at beskadige træet. Træ er desuden et naturligt materiale, der under normale omstændigheder rådner, når det ikke længere er en del af et levende træ ? den proces formår træbeskyttelse også at bremse. Hvordan opnår træbeskyttelse disse fantastiske resultater?

En af de ting der gør, at træbeskyttelse virker så godt, er at det er særligt designet til at trænge dybt ind i træet. Mange former for almindelig maling agerer udelukkende som et lag ovenpå træet. Ved at trænge dybt ind i træt, kan træbeskyttelsen forsvare imod råd og svamp indefra. Det er en stor fordel, da man meget let kan komme til at ridse eller på anden vise beskadige overfladen af de ting, man har stående udenfor. Hvis træbeskyttelsen udelukkende var et lag ovenpå træet, så ville en ridse betyde, at en del af træet ikke var beskyttet. Skadelige mikroorganismer ville så kunne trække ind, der hvor ridsen er, og begynde at ødelægge træet indefra. Det ville hurtigt sprede sig, og så ville det hele falde fra hinanden. Ved at trænge ind i træet, kan træbeskyttelsen sikre imod råd og lignende, selv hvis træet får overfladiske ridser eller på anden måde beskadiges.

Træbeskyttelse fungerer derudover også som en slags solcreme. Solens UV stråler er nemlig noget der skader stort set alt, hvad de kommer i kontakt med. Når vi mennesker udsættes for UV-stråling, så skader det cellerne i vores hud. Når skaden er stor, så bliver vi solbrændte, og vi har en øget risiko for at udvikle hudkræft. Træ bliver på en lignende måde skadet af, at blive udsat for UV-stråler: det vil begynde at falme, blive grimt, og være mindre modstandsdygtig overfor råd og svamp. Er træet udsat for sollys længe nok, så bliver det også direkte svækket. Træbeskyttelse beskytter træet imod disse UV-stråler, hvilket holder træværket pænt og stærkt.

Sidst, men ikke mindst, så indeholder træbeskyttelse typisk også en række pesticider, der slår de ting ihjel, der normalt angriber træ. Hvis svamp, mikroorganismer eller skadedyr forsøger at angribe træet, så stopper træbeskyttelsens indbyggede pesticider dem.

Grunden til at træbeskyttelse er så utroligt effektivt er altså, at det består af en helt masse forskellige dele, der hver især yder beskyttelse til træet. Ved at kombinere en evne til at trænge dybt ind i træet, med UV-beskyttelse og pesticider, kan træbeskyttelsen altså klare det meste.