Barnets bedste redningsvest

Flere og flere danskere vælgere at investere i en båd til fritidsbrug. Danskerne er vilde med at sejle, og det gælder især de yngre familier. Bådbranchen har mærket godt af et eksplosivt salg af både til fritidsbrug, og det gælder både speedbåde og sejlbåde. Som bådejer er der mange ting, man skal have styr på, førend det er sikkert at sejle ud i båden. Det gælder især, at man er bekendt med de gældende sikkerhedsregler, og at man har det rette sikkerhedsudstyr om bord.  

At færdes til søs 

I Danmark er der ingen krav om særlig uddannelse eller eksamen, hvis du sejler en fritidsbåd med en længde under 15 meter, medmindre det er en speedbåd. At færdes til søs er ikke helt ufarligt, og både din og andres sikkerhed afhænger i høj grad af din viden om at sejle og færdes til søs.  
Hvis du gerne vil højne din og andres sikkerhed til søs, så er der mulighed for at gennemføre en duelighedsprøve. At bestå duelighedsprøven i sejlads for fritidssejler er ikke et krav for at færdes til søs, men det er en mulighed, man som sejler har for at øge sikkerheden samt fornøjelsen til søs.  
Ved at tage duelighedsprøven lærer man blandt andet om søvejsregler og navigation, og så giver beviset ovenikøbet også ret til sejlads med speedbåd, skulle man ønske at skifte sejlbåden ud en dag. Har du købt en fritidsbåd med en længe over 15 meter, så er det et lovkrav, at du gennemfører en yachtskipperuddannelse. Her er der forskellige grader af yachtskipperuddannelsen, som er værd at læse op på.  
Ved speedbåd er det et lovkrav, at der tages et speedbådsbevis, førend man kan sejle speedbåd. Her bliver man testet i håndteringen af speedbåden, kendskabet til særligt søvejsregler og farvandsafmærkninger. Eftersom at dette er et lovkrav, er det værd at have i tankerne, hvis man overvejer at købe en speedbåd.  

Benyt altid sikkerhedsvest til søs 

Det er enormt vigtigt, at sikkerheden er i orden, når man færdes til søs. Derfor skal sikkerhedsudstyret selvfølgelig altid være i orden, når man sejler, men det er også vigtigt, at man tager de rette forholdsregler. Loven foreskriver, at man altid har sikkerhedsveste til alle ombord på båden, det gælder både voksne og børn.  

Søfartsstyrelsen anbefaler, at man altid bruger redningsvest, når man færdes til søs. At bære sikkerhedsvest når man færdes til søs er ikke et krav, men det er det rigtige at gøre, og det er det rigtige at råde andre ombord til at gøre. Det er sikkerhedsvesten, der holder dig oppe, hvis du falder i vandet. Med en sikkerhedsvest øger du muligheden for at redde dig selv, og vesten giver dig samtidig aflastning og mere tid til at blive reddet. En sikkerhedsvest øger vores overlevelseschancer, og derfor bør man altid bære sikkerhedsvest, når man færdes til søs. En undersøgelse fra 2019 viste, at der er tendens til, at enten bærer alle ombord på en båd sikkerhedsvest, eller også gør ingen. Det viste sig, at det er skippers brug af sikkerhedsvest, som afgør om de resterende passagerer bærer sikkerhedsvest.  

Som skipper har man altså et ansvar for, at alle passagerer bærer vest om bord, det gælder både børn og voksne. Der findes et stort udvalg af redningsveste, og derfor kan det være svært at finde de rette redningsveste, særligt når det gælder redningsveste til børn. Når det gælder redningsveste til børn, så er det enormt vigtigt, at barnet har en vest, der passer helt nøjagtigt i størrelsen. Det kræver altså at vesten bliver skiftet ud, i takt med at barnet vokser.  
Derudover er det vigtigt at børnevesten har klare farve og masser af reflekser, så det er lettere at finde barnet på vandet. Der kan være forskel på om barnet skal have en redningsvest eller svømmevest, og det er især barnets alder og størrelse, der afgør hvilken vest, der er bedst. Det er rigtig vigtigt, at barnet har den bedste redningsvest, skulle uheldet være ude. Heldigvis finder du en oversigt over børneredningsveste hos Marineudstyr.dk, så du kan finde den helt rette redningsvest til dit barn. Hos Marineudstyr finder du redningsveste af højest kvalitet til både børn og voksne.