At Låne eller Ikke at Låne – Sådan Besvarer du Spørgsmålet

Som finansiel rådgiver bliver jeg hele tiden spurgt af mine klienter, om de skal lån penge til ting som at købe et hjem, åbne kreditlinjer for en virksomhed, eller betale af på deres gæld som kreditkort og billån.

Det grundlæggende princip for, hvornår man bør låne penge, er, at renten og de andre omkostninger ved at optage lånet, skal være mindre end den værdi, der skabes ved at låne pengene. Hvis man for eksempel låner penge til en rente på 4%, og skaber et 7% afkast, så er det alt andet lige en 3% fortjeneste. Der er altså et positivt afkast på den investering, man har foretaget med de lånte penge.  Målet er, at få det største afkast til den laveste pris, så overskuddet maksimeres.

Aktiver som huse og virksomheder kan bruges til at stille sikkerhed for et lån. Man kan også bruge aktiver som en bil, eller en underskrift fra en ven eller et familiemedlems med en betydelig formue, til at stille sikkerhed for et lån. Men hvornår skal man låne og hvornår skal man arbejde sig hen imod at afbetale sin gæld så hurtigt som muligt?

Der er tre faktorer, der bestemmer, hvornår en person skal låne penge. De er: indkomst, afkast og skattefordele.

  1. Indkomst ? Man bør virkelig kun låne penge som en investering i aktiver, der skaber en indkomst. Kommercielle udlejnings- og investeringsejendomme, og andre forretningsområder, producerer indtægter, da aktivet anvendes i erhvervslivet til at yde en værdifuld service til en anden, for penge. Denne indkomst kan derefter bruges til at betale af på gælden i aktivet. Personlige aktiver som primære boliger, biler, billig telefoni og personlige forbrugslån producerer ikke indkomst.

 

  1. Afkast ? Man kan låne penge mod aktiver, der på lang sigt vil stige i værdi. Selv hvis indtægten for brugen af aktivet ikke giver tilstrækkelig indkomst til at afbetale gælden, så vil et eventuelt salg af aktivet, fordi det har en højere værdi i fremtiden, kunne bruges til at betale gælden af, og efterlade et pænt overskud. Kommercielle udlejnings- og investeringsejendomme har potentiale for afkast, og det samme har virksomheder, da de vokser i værdi gennem ekspansion. Primære boliger kan stige i pris, alt afhængigt af marked og hvor lang tid man holder dem. Forbrugsaktiver som biler og både stiger ikke i pris ? tværtimod bliver de mindre værd, som tiden går.

 

  1. Skattefordele ? Når du låne penge til erhvervsmæssige formål, kan renter, og andre omkostninger i forbindelse med lånet, ske at være fradragsberettigede. Da du den vej igennem modtager en rabat på de skatter, du ellers betaler, er din pris for at låne pengene altså mindre. Dette skaber en endnu større kløft mellem låneomkostningerne og den værdi, der realiseres ved at sætte disse aktiver i produktiv brug.